מאת: עודד אורנשטיין, מתכנן פיננסי CFP, ומתכנן פרישה
גישה "מסוכנת" לתכנון פרישה
כמתכנן פרישה אני נחשף לגישה בעייתית בקרב לקוחות (ולעיתים גם בקרב סוכני ביטוח ורואי חשבון) ולפיה תהליך תכנון פרישה מתמקד בסופו של דבר ב "קיבוע זכויות". למעשה קיבוע זכויות הנו חלק קטן וטכני מהוצאה לפועל של תכנית פרישה מקיפה, והתמקדות בקיבוע הזכויות חוטאת למטרה של תכנון הפרישה.
מטרת תהליך תכנון הפרישה
מטרת תהליך תכנון הפרישה היא להעביר את הפורשים ומשפחתם לתקופת הפרישה באופן שיאפשר להם עד כמה שניתן לחיות חיים מלאים ומספקים בתקופה זו, תוך ניצול מיטבי של המשאבים העומדים לרשותם ובראייה כוללת של הצרכים שלהם ושל בני משפחתם.
אז מה זה "קיבוע זכויות"?
את "סל" הטבות המס הקיים (בהיקף של קרוב למיליון ₪) ניתן לנצל כפטור ממס על הקצבה, או על משיכה חד פעמית של כספים (בעיקר כספי פיצויים). קיבוע זכויות הוא הליך שמתבצע מול רשות המיסים, ובמסגרתו בוחר הלקוח את אופן הניצול של הטבות המס ומקבל על כך את אישורו של מס הכנסה. "קיבוע זכויות" נכון, אכן יכול לבוא לידי ביטוי בחיסכון של עשרות ומאות אלפי שקלים בתשלומי המס ומכאן חשיבותו הרבה, אבל חיסכון במס הוא לא מטרה, אלא אמצעי. הוא לא השיקול היחיד במערכת השיקולים ובמקרים רבים גם לא העיקרי שבהם.
מה באמת כולל תהליך תכנון פרישה מקיף? בתכנון פרישה מקיף על המתכנן להביא בחשבון את
לצורך בניית תוכנית מקיפה, על המתכננן להכיר היטב את הלקוח והעדפותיו, ולא פעם הוא נדרש לעזור ללקוח בתרגום של הללו למונחים פיננסיים כגון תזרים, הון, וכו'.. לאחר מכן על המתכנן לבנות תכנית מיטבית לשימוש במשאבים, שתייצר עבור הלקוח את התזרים הנדרש, את הסכום ההוני הנדרש, ואת הסכומים שייוותרו ב"עתודה" או יועברו להורשה, כאשר נושא המיסוי הוא בהחלט חלק ממערך השיקולים. הבחירות שייעשו מול הגופים המוסדיים (משיכה כקצבה/כהון, מסלול הפרישה, ניוד, הותרה של הכספים ללא שימוש), מול רשויות המס (קיבוע זכויות, פריסות מס, וכו'), מול בני המשפחה (צוואה למשל..) נגזרות מהתוכנית. תכנון פרישה טוב הוא חשוב מכדי להשאירו בידי אנשי מקצוע (סוכני ביטוח, יועצי מס, רואי חשבון). שלא הוכשרו לכך. רואה חשבון מצויין אינו בהכרח מתכנן פרישה טוב.
בחרו לכם איש מקצוע מתאים לתכנון הפרישה שלכם ותגדילו את הסיכוי לחיים מאושרים בפרישה!